Våra Svenska konstnärer

I Sverige är vi och har alltid varit väldigt fascinerade av kost. Vi anordnar vernissage, museum och gallerier tillägnade alla typer av estetiska uttryck och många skolor, föreningar och organisationer är helt tillägnade konsten så som Konstakademin, Konstfack, Riksförbundet för Sveriges konstföreningar och många fler.
Framförallt stolta är vi över våra svenska konstnärer. Här är ett axplock utav några stycken!

Lars Lerin (1954 – )

Den fantastiske konstnären och författaren Lars Lerin gjordes folkkär i och med SVT-serien ‘Vänligen, Lars Lerin’, som kretsade kring hans strävan att göra sig fri från sin blyghet och genom intervjuer med kända, intressanta människor finna nya vänner. Nu mer kan ingen motstå hans härligt autentiska och ödmjuka sätt, men det är hans konst som gör honom i sanning anmärkningsvärd.

Lerin kallas ofta för ”Akvarellens mästare” och många menar på att han är bäst i Norden. Genom hans många resor världen över har han hämtat inspiration till sina illustrationer, som ofta visar upp landskap i skiftande sinnesstämningar. Ljuset är ständigt närvarande i Lerins verk, och det kommer in med olika vinklar och styrkor för att belysa verket inifrån.

Carl Larsson (1853 – 1919)

Carl Larsson är en utav våra mest kända konstnärer och kan nästan anses vara symbolen för typiskt svenska motiv så som röda stugor, tomtar, högtider och idyller. Han levde fattig och utan uppskattning under stora delar av sitt liv innan han i slutet av 1980-talet blev chef för konstskolan på Göteborgs museum.

Jenny Nyström (1854 – 1946)

Jenny Nyström tillhör en av de många svenska konstnärer som startade sin karriär på Konstakademin i Stockholm. Hon räknas som en utav de första svenska illustratörerna och har producerat en hel del verk inom barnlitteraturen, men mest känd är hon kanske för att ”ha gett tomten ett ansikte” i Sverige. Nyström är fantastisk i det avseendet att hon inte bara var en enastående konstnär, men också i det att hon faktiskt lyckades bli framgångsrik med sitt konstnärskap under sin levnadstid och till och med försörjde man och barn på detta. Hon fick ett mycket långt liv och hyllas idag både som kvinna och i sin yrkesskicklighet.

Bengt Lindström (1928 – 2008)

Bengt Lindström är mycket känd internationellt och därför en stor stolthet för Sverige. Han ägnade sig huvudsakligen åt ett modernistiskt och expressivt oljemåleri med många intensiva och tjocka lager färg. Liksom många konstnärer levde han några år i Paris, men ska enligt hörsägen ha längtat tillbaka till hemlandet så mycket att han gav upp många av sina chanser där för att resa hem igen. År 2008 avled tyvärr Lindström av en hjärnblödning.

Ulrica Hydman-Vallien (1938 – )

Hydman startade sin utbildning och karriär vid Konstfack i Stockholm, en skola som är mycket svår att komma in på. Här började hon att utveckla sina säregna drag som hon idag är så känd för, de slingrande ormarna och tulpanerna i intensiva färger på glas och tavlor. Glasformgivningen är det hon gjort sig ett namn på men hon arbetar även med akvareller, textilier och keramik. Hydman kan även stoltsera med att ha varit en av de aktiva konstnärerna vid utsmyckningen av British Airways flygflotta.