Spelaren av Dostojevskij – En recension

Spelaren av Dostojevskij - En recensionEn roman på 150 sidor från 1866 är ansedd som en klassiker inom skönlitteraturen men kanske är den minst lika aktuell idag? En av litteraturhistoriens giganter, Fjodor Dostojevskij, var långt före sin tid när det gäller spelande och spelmissbruk. Det finns mycket att berätta om dagens värld av casinon men man kan verkligen känna att han var före sin tid när man läser boken. Berättelsen är så klart helt påhittad men man kan, mellan raderna, förstå att det är hans egen relation till gambling och spel det handlar om.

Starka karaktärer

I boken låter han sin egen person ikläda sig personen Alexej. Den unga mannen, besatt av den vackra Polina, förstår man snabbt har en minst lika förblindad kärlek till roulett. Med tanke på sin ålder har romanen en färgstarkhet och sätt att berätta som både berör och som känns nutida. Boken är fylld av spännande personporträtt som är väldigt underhållande, hans kärleksfulla beskrivningar av den stormrika farmodern är bländande. Men det finns gott om personporträtt i den här företrädesvis korta romanen. Här blandas karaktärer från såväl England och Tyskland men framförallt handlar det om ryssar som hängivet gett sig in i det glamourösa livet spelvärlden bjuder in till vid denna tid.

Allvar och humor

I boken får vi följa Alexej som är så förälskad i Polina att han är beredd att riskera allt för hennes skull. Han bestämmer sig för att imponera stort genom framgångar i roulett och därmed vinna hennes hjärta. Historien är väldigt humoristisk skriven men manar verkligen till eftertanke när han beskriver människorna drivkrafter. Målande personporträtt, en detaljrik historia och oväntade händelser gör den här litterära klassikern till något alldeles extra.

En bok att läsa och minnas

151 år har gått sedan berättelsen om Alexej och de andra karaktärerna skrevs av den idag så hyllade Dostojevskij. Det är svårt att rättvist förklara alla fantastiska upplevelser man får av att läsa denna kortroman. Och man slås av hur aktuell hans ämnen då, om spel och spelmissbruk, faktiskt är idag. Det är oerhört svårt att bygga ett anständigt liv med rikedom baserat på spel. Och det är samtidigt så mycket lättare att skapa ett liv i fattigdom och i kärlekslöshet av samma orsak. Spelaren är en bok att både läsa och minnas.