Konstakademien

Konst och målning har varit terapi för människor runt om hela världen. Det är ett sätt att uttrycka sig själv utan att skriva ett enda ord. Med hjälp av färger i olika toner och nyanser kan man skapa ett konstverk som uttrycker olika typer av känslor. När man blandar två färger med varandra kan man få en helt ny färg som kan skapa nytt liv i ett annars så uttryckslöst konstverk. Fantasi är det som gör konstverk unika och levnadsglada. Innan fotografi var uppfunnet var konst ett sätt att bevara minnen och vackra landskap. Många platser runt om i världen är allt för vackra för att stanna oupptäckta.

Arkitektur är en del av konst

konstakademien

Arkitektur är en typ av konst där man överför sina konstnärliga kunskaper till byggnader. Framförallt kan man se vackra och påkostade detaljer på äldre byggnader. Vissa länder är mer framstående inom konstnärlig arkitektur än andra. Ett exempel är att titta på de äldre byggnaderna i Göteborg. Där hittar man många byggnader vars detaljer representerar typiska symboler för staden. Återkommande inslag är till exempel utstående huvuden av lejon som går att skymta när man strosar runt i de äldre delarna av Göteborg.

Konstakademins historia

Sedan ca 281 år tillbaka har det varit Konstakademins uppgift att förvalta gammal som ny konst och arkitektur. Förvaltning av konst och arkitektur innebär inte enbart att ta hand om konst utan det innefattar även att utbilda samt utveckla nya konstnärer. Konstakademin har därmed varit huvudman över den Kungliga Konsthögskolan fram till år 1977-78. Nu tar utbildningen plats på Skeppsholmen i Stockholm sen år 1995 men av tradition hålls fortfarande den årliga konstutställningen av elever till på Konstakademin. För att kunna fortsätta motivera och inspirera konstnärer i Sverige avsätter Konstakademin varje år 10 miljoner kronor. Dessa pengar delas sen ut som stipendier till verksamma arkitekter och konstnärer runt om i Sverige. Konstakademin har även ett bibliotek som är öppet för alla där man kan fördjupa sig i konstens värld.

Här ligger Konstakademin

Ledorden för Konstakademin är långsiktighet, kunskap och oberoende vilket akademin idag är. Förutom de ovanstående uppgifterna har även akademin i uppgift att anordna föreläsningar samt förvalta huset som akademin huserar i idag. Huset ligger på Fredsgatan 12 i Stockholm för den som vill besöka biblioteket eller någon utställning. Konst är viktigt för att bevara minnen och information från Sveriges historia. På de flesta konstmuseum världen över är det fritt inträde just för att alla ska kunna ha glädje av det, detsamma gäller hos Konstakademin.