Hjältinnor av Kate Zambreno

Hjältinnor skriven av Kate Zambreno är en bok som skapat stor uppståndelse just för att hon tar upp de personer som kommit i undanskymd. Hur är det då att vara hustru till en författare? Går det att vara i relation med en person som är så inne i sina egna tankar? En person som livnär sig på att grubbla och på att vara poetisk. I många fall används personer i författarens närhet som huvudpersoner och karaktärer i en berättelse.

Hjältinnorna bakom förhållandena

Hjältinnor är en bok som handlar om hur det egentligen är att vara hustru till en författare. Det är redan känt sen länge att kvinnor och män ser och upplever saker på olika sätt. Hur blir det då när en man ska försöka skrivna ner och förstå en kvinnas känslor? Kan det finnas två stycken författare i ett förhållande? Frågorna är många och boken Hjältinnor tar upp exakt allt. Boken är en blandning av självbiografi och litteraturhistoria. Den speglar sanningen om hur kvinnorna känner som varit i förhållande med en författare. Hur de har kvävts och rent av framstått som galna tack vare sin mans författarskap. Fruarna är bland annat: Virginia Woolf, Zelda Fitzgerald, Sylvia Plath, Vivienne Haigh-Wood Eliot. Författarinnan Kate Zambreno av boken Hjältinnor känner igen sig i fruarnas liv just för att hon nu lever samma liv.

Boken är en självbiografi

Kate flyttar runt med sin man för att kunna följa hans karriär. Det som alla dessa kvinnor har gemensamt är att de är starka och drivs av egna mål och viljor. Något som inte välkomnas av varken deras män eller samhället. Kvinnor som är starka och jobbar för sig själva anses vara överdrivna och konstiga just för att de inte tycks ”se sin plats i köket”. Många av de fruar som Kate tar upp i boken Hjältinnor skeppas iväg till mentalsjukhus just för att tysta ner. För att kvinnor ska varken vara högljudda eller arbeta för sig själva.

Världen är inte jämställd

Hjältinnor bevisar att det inte är en ”galenskap” som är medfött utan det är en som skapas. Det skapas ett problem just för att man lätt ska kunna bli av med det. När kvinnor blir för starka är det lättare att skyffla bort det än att ta åt sig. Än idag är det inte jämställt ute i världen mellan kvinnor och män. Boken är framförallt lyckad just för att författaren skriver om sina egna tankar och erfarenheter samtidigt som hon återkopplar dessa med de andra fruarnas erfarenheter.